Naar het overzicht

Reactie Artikel Gooi- en Eemlander

19 april 2024

Op 26 maart 2024 verscheen er een tweede artikel in de Gooi- en Eemlander over de wens van Hoogvliet om te verhuizen naar de locatie van de Stam-garage aan de Bosdrift. In dit artikel uit Minke Kolk - namens een groep verontruste buurtbewoners - haar zorgen over de verhuisplannen van Hoogvliet. Het volledige artikel lees je hier.

In reactie op dit nieuwsartikel schrijft Hoogvliet het volgende: Wij begrijpen dat er mensen zijn, die niet per se voor een verandering in de wijk zijn. We vinden het wel belangrijk dat de informatie over onze wens tot verhuizing klopt. Minke Kok schetst in het artikel en in de communicatie met buurtbewoners ten onrechte dat het gaat om een grote supermarkt.

Er is sprake van een supermarkt met een oppervlakte welke past bij de wijk en de locatie. In de planvorming heef de supermarkt een oppervlakte van circa 1295 m2, dit is vergelijkbaar met supermarkten gelegen in de Heijgalerij, de Riebeeckgalerij en aan de Stephensonlaan.

Uitgangspunt voor het participatietraject is de wens van Hoogvliet om te verhuizen van de Admiraal de Ruyterlaan naar de locatie van de Stam-garage aan de Bosdrift. Daarmee gaat het participatietraject niet over of- en wat er in zijn algemeenheid in de wijk of in de Stam-garage zou moeten komen, maar specifiek over de mogelijke verhuizing van de Hoogvliet-supermarkt naar de Bosdrift. Dit uitgangspunt is vastgesteld in de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep.

Een aantal leden dat zich hier inhoudelijk niet mee kon verenigen en niet constructief wilde bijdragen, is later verzocht uit de klankbordgroep te stappen. Dat doen we niet zomaar en zeker niet vanwege het stellen van enkele lastige vragen. De houding en het gedrag van deze leden tijdens de bijeenkomsten zorgden voor een onwerkbaar en zeer onprettig overleg, voor iedereen. Het is ons ondanks vele pogingen niet gelukt om hierover in gesprek te komen, waarna er ons geen optie restte dan hen niet langer te betrekken bij de klankbordgroep, maar nog wel in het participatietraject in het algemeen. Wij hebben hen aangeboden een schriftelijke bijdrage te leveren aan het participatieverslag. De leden zijn inmiddels aangesloten bij de ‘Actiegroep Hoogvliet’, die aangeeft bezorgde buurtbewoners te vertegenwoordigen. Zij geven aan dat zij streven naar het behoud van een supermarkt in Chatham. Er is uitgebreid onderzoek verricht naar de mogelijkheid om op locatie Chatham een toekomstbestendige supermarkt te creëren. Dit is onmogelijk gebleken. Dat is vooraf al meegenomen en met partijen besproken en daarom geen onderdeel van het participatieproces.

De klankbordgroep bestaat nog en is verder constructief in gesprek gebleven over het oplossen van zorgen en het benutten van kansen. Vragen en wensen over verkeer, parkeren, veiligheid, geluidaspecten de openbare ruimte om het gebouw, laden en lossen, uitstraling van het pand, het voorkomen van verrommeling, vergroening en overige punten zijn besproken en daarover zijn voor zover mogelijk oplossingen bedacht of afspraken gemaakt. Als het plan doorgaat worden deze in een convenant vastgelegd. Over de inhoud meer op deze website onder participatietraject.