Veelgestelde vragen

Waarom blijft Hoogvliet niet op de huidige locatie?

Er is de laatste jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de supermarkt aan de Admiraal de Ruyterlaan uit te breiden. Uit deze onderzoeken is geconcludeerd dat geen van de onderzochte mogelijkheden een bevredigend resultaat oplevert. De ingrepen die moeten worden gepleegd zijn vaak erg kostbaar of brengen bouwkundige problemen met zich mee die moeilijk / niet op te lossen zijn. Ook is het onmogelijk om het toch al geringe aantal parkeerplaatsen uit te breiden naar een passend aantal bij de supermarkt en is bevoorrading niet goed inpasbaar. Mochten al deze problemen verdwijnen, dan blijven we te maken houden met onoplosbare nadelen van het casco van het pand. Conclusie is dat de supermarkt op de huidige locatie kan niet worden getransformeerd naar een toekomstbestendige supermarkt. Op termijn zal de supermarkt op deze locatie niet levensvatbaar zijn.

Wie bepaalt uiteindelijk of Hoogvliet mag verhuizen naar de Bosdrift?

De gemeente Hilversum heeft hier een belangrijke rol in. Zij De gemeente geeft uiteindelijk de vergunningen af om een supermarkt te kunnen verhuizen en openen. Hoogvliet werkt momenteel de plannen verder uit. Indien er in de buurt en binnen de gemeente(raad) voldoende draagvlak voor de plannen blijkt te zijn, dan zal aan de gemeente worden gevraagd om een bestemmingsplanprocedure op te starten om de plannen mogelijk te maken. Uiteraard zijn er mogelijkheden om zienswijzen en bedenkingen in te dienen als u het niet (geheel) eens bent met de plannen.

Hoe bepaalt Hoogvliet of er volgens hen voldoende draagvlak is voor de verhuizing naar de Bosdrift?

Met een enquête is er bij buurtbewoners geïnventariseerd hoe zij tegenover de eventuele verhuizing staan en of er zorgen of kansen zijn die zij willen meegeven aan Hoogvliet. In totaal zijn zo’n 600 flyers verspreid in het gebied rondom de Stam garage. 165 personen/huishoudens hebben de enquête ingevuld. Uit de enquête bleek dat de verdeling voorstanders, tegenstanders en twijfelaars ongeveer gelijk verdeeld is: ieder een derde. De grootste zorgen en aandachtspunten gaan over verkeersdrukte, parkeeroverlast en geluidsoverlast. Er worden (onder andere over deze zorgen) gesprekken gevoerd met een klankbordgroep en andere partijen uit de omgeving. 

Wie zijn er betrokken bij de participatie?

Er is een klankbordgroep van een aantal bewoners in de buurt van de Bosdrift. Met de klankbordgroep is er gekeken naar welke oplossingen en afspraken we kunnen komen en onder welke voorwaarden voor hen zo’n supermarkt een plek zou kunnen krijgen in de Stamgarage. Tegelijk zijn gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de scholen in de buurt, garage Stam, het bestuur van de begraafplaats en ook de eigenaren van de appartementen boven de Stam-garage. 

Kan ik zelf ook meepraten met de gesprekken die worden gevoerd?

Je kunt je aanmelden om mee te praten in de klankbordgroep.

Hoe blijf ik op de hoogte van de plannen en het proces?

Je kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Waar en wanneer kan ik een bezwaar voor de plannen indienen?

Hoogvliet werkt momenteel de plannen verder uit. Indien er in de buurt en binnen de gemeente(raad) voldoende draagvlak voor de plannen blijkt te zijn, dan zal aan de gemeente worden gevraagd om een bestemmingsplanprocedure op te starten om de plannen mogelijk te maken. Uiteraard zijn er mogelijkheden om hiertegen zienswijzen en bedenkingen in te dienen als u het niet (geheel) eens bent met de plannen. Dat kan via de gemeente, maar kan pas als de bestemmingsplanprocedure is opgestart. Wanneer dat precies is, is vooralsnog onbekend.

Wat doet Hoogvliet met de zorgen uit de buurt?

We weten dat er zorgen zijn over een eventuele verhuizing van Hoogvliet, bijvoorbeeld over parkeren of overlast van laden en lossen, geluidsoverlast, aanpassingen in de infrastructuur et cetera. Hierover gaan we in gesprek en we gaan kijken of we tot afspraken kunnen komen of aan voorwaarden kunnen voldoen, waarmee zorgen voldoende kunnen worden weggenomen.

Wat gebeurt er met de oude vestiging als de verhuizing doorgaat?

De gemeente Hilversum heeft bepaald dat áls Hoogvliet verhuist naar de Bosdrift -en de supermarktfunctie dus in de wijk aanwezig blijft - er geen nieuwe supermarkt in Chatham terug kan komen. Hoogvliet gaat daarom, in overleg met de gemeente Hilversum, de direct-aanwonenden en ondernemers in Chatham, op zoek naar een nieuwe invulling van het pand. Overigens is een goede herinvulling van de locatie ook in het belang van Hoogvliet, omdat Hoogvliet vastgoedeigenaar van de huidige supermarkt is.

Waarom gaan de gesprekken over een supermarkt en niet over eventuele andere mogelijkheden met het pand?

Het gaat om een concreet initiatief van Hoogvliet en Stam over de her-invulling en herontwikkeling van panden die bij hen in eigendom zijn. De initiatiefnemer, in dit geval Hoogvliet Beheer B.V. , is verantwoordelijk om de plannen met belanghebbenden af te stemmen. Dit participatietraject gaat daarom over de eventuele komst van een Hoogvliet-supermarkt (met enkele kleine units binnen het pand) en niet over de vraag wat er nog meer met het gebouw zou kunnen gebeuren.

Mijn vraag staat hier niet tussen/Ik kom graag in contact met iemand

Als je wilt bijpraten of als je een andere vraag hebt, kun je contact opnemen door een mail te sturen naar info@hoogvliethilversum.nl.